ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδήγηση σε κακοκαιρία

Οταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγαλύτερος. Πρέπει πάντα να επικρατεί ψυχραιμία και είναι σημαντικό ο οδηγός να μην διστάσει να διακόψει αμέσως τη διαδρομή του και να ακινητοποιήσει το όχημα σε ασφαλές σημείο, αν διαπιστώσει έστω και για λίγο αδυναμία ελέγχου του οχήματός του.

Οδήγηση σε βροχή

Στην οδήγηση με βροχή η ταχύτητα πρέπει να μικρότερη απ’ ότι με φυσιολογικές συνθήκες. Φροντίστε για την καλή κατάσταση των ελαστικών σας και το σωστό αέρα. Ελέγχετε τακτικά αν οι υαλοκαθαριστήρες σας λειτουργούν. Προσέξτε την ολοσθηρότητα του οδοστρώματος και αν η βροχή είναι υπερβολικά δυνατή διακόψτε τη διαδρομή και περιμένετε να χαμηλώσει η έντασή της.

Οδήγηση σε ομόχλη

Στην οδήγηση με ομίχλη πρέπει να μειώνεται η ταχύτητα (αν η ορατότητα δεν ξεπερνά τα 15m., η ταχύτητα πρέπει να είναι ως 20χλμ./ώρα. Καλό είναι να ανοίξετε ελάχιστα ένα παράθυρο ώστε να ακούτε τους θορύβους που προέρχονται από τον δρόμο. Ακολουθείτε τις σημάνσεις του οδοστρώματος και αποφύγετε προσπεράσεις και απότομα φρεναρίσματα. Μην ακολουθείτε “τυφλά” το προπορευόμενο όχημα. Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε την οριογραμμή του οδοστρώματος, τότε πρέπει αμέσως να σταματήσετε. Να θυμάστε ότι στατιστικά η ομίχλη είναι ο πλέον επικίνδυνος παράγων για τους οδηγούς.

Οδήγηση σε χιόνι

Στην οδήγηση με χιόνι μειώνεται η πρόσφυση των ελαστικών και ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου του οχήματος είναι μεγάλος. Η ταχύτητα πρέπει να είναι μειωμένη. Η θέρμανση εντός του οχήματος βοηθά να μην θαμπώνουν τα τζάμια. Αυτονόητη είναι η χρήση αλυσίδων. Καλό είναι να εξασκηθείτε στην τοποθέτησή τους, ώστε να χρειαστεί, να μπορείτε εύκολα να το κάνετε. Διατηρείτε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από προπορευόμενα οχήματα. Χρησιμοποιήστε αντψυκτικό υγρό στο υγρό των υαλοκαθαριστήρων.