ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προετοιμασία για ταξίδι

Η προετοιμασία για ένα ταξίδι, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλης απόστασης ή πολυήμερο, έχει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε ή τουλάχιστον να αντιμετωπίσετε εύκολα τα τυχόν απρόποπτα και να απολαύσετε έτσι τις διαδρομές σας.

 • Κάντε τον στοιχειώδη έλεγχο στη μηχανή και τις λειτουργίες του οχήματός σας. Ελέγξτε τα λάδια, τα φρένα, τα ελαστικά σας, τα υγρά φρένων, το νερό στο ψυγείο. Ελέγξτε ότι τα φώτα και τα φλας σας λειτουργούν σωστά και τέλος ελέγξτε τα υγρά της μπαταρίας.
 • Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα σχετικά έγγραφα (άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια οχήματος).
 • Καλό είναι να καθαρίσετε εσωτερικά και εξωτερικά το όχημά σας. Το ταξίδι θα είναι καλύτερο και πιο άνετο για όλους.
 • Ελέγξτε οπωσδήποτε τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σας και φροντίστε το φαρμακείο σας να έχει όλα τα απαραίτητα ήδη. Τυχόν φάρμακα που χρειάζονται στον οδηγό ή τους επιβάτες καλό είναι να βρίσκονται σε μια μικρή αποσκευή στο σαλόνι του οχήματος και όχι μέσα στις αποσκευές σας.
 • Αν υπάρχουν πολλές αποσκευές, η φόρτωση του οχήματος πρέπει να γίνεται σωστά. Αποφύγετε τη χρήση σχάρας. Σε μια μικρή τσάντα, στο σαλόνι του οχήματος και όχι στον αποθηκευτικό χώρο, πρέπει να έχετε όλα τα είδη που τυχόν θα χρειαστεί ο οδηγός και οι συνεπιβάτες (πχ. ζακέτες, τυχόν φάρμακα, κλπ.).
 • Πριν ακόμα ξεκινήσετε το ταξίδι σας , δείτε προσεκτικά τον χάρτη της διαδρομής. Μην αρκείστε στο ότι μια απόσταση μπορεί να είναι μικρή σε χιλιόμετρα, καθώς πρέπει πάντα να συνεκτιμάτε την ποιότητα του οδικού δικτύου.
 • Όταν πραγματοποιείτε μια μεγάλη διαδρομή, υπολογίστε τις στάσεις σας, ώστε το ταξίδι σας να μην εξελιχθεί σε κούραση και ταλαιπωρία.
 • Πάντα να συνεκτιμάτε ότι σε σημεία που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε, η πράσβαση με αυτοκίνητο μπορεί να είναι πολύ δύσκολη ή ακόμα και να απαγορεύεται. Καλό είναι πάντα να αναζητάτε τις σχετικές πληροφορίες από τους τουριστικούς οδηγούς και να συνυπολογίζετε τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστείτε (αν πχ. σε για την επίσκψη σε έναν πολιτιστικό χώρο χρειάζεται να περπατήσετε αρκετά από εκεί που πρέπει να σταθμεύσετε).
 • Να προμηθεύεστε εγκαίρως βενζίνη και όχι “αργότερα” ή “παρακάτω”. Το “παρακάτω” ειδικά σε επαρχιακές περιοχές μπορεί να είναι πολύ πιο μακριά απ’ ότι υπολογίζετε.
 • Αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει επισκέψιμους χώρους, όπως πχ. μουσεία, φροντίστε να έχετε καλή ενημέρωση για τις ώρες λειτουργίας τους. Όταν επισκέπτεστε μέρη που διοργανώνονται εκδηλώσεις, να συνυπολογίζετε πάντα ότι συνήθως γίνονται εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις περιοχές αυτές.
 • Αν το θεωρείτε σημαντικό, στην επιλογή του ξενοδοχείου που θα κάνετε, ρωτήστε αν υπάρχει ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να το ελέγχετε, ιδιαιτέρως αν επισκέπτεστε τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη κίνηση.
 • Σχεδιάστε, αν γίνεται, μια εναλλακτική διαδρομή επιστροφής, ώστε η επιστροφή σας να μην είναι βαρετή. Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακάμψετε ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής κατά την πρώτη ημέρα, ώστε αν η επιστροφή σας είναι από την ίδια διαδρομή, να τα δείτε τότε.